6.6.14

REVETLLA DE SANT JOAN

Revetlla de Sant Joan: nit de foc, bruixes i coca de Sant Joan
La primavera té els dies comptats i ja estem a punt de celebrar el solstici d'estiu d'una manera molt especial. A Catalunya a la nit del 23 al 24 de juny és la NIT DE FOC, NIT DE BRUIXES o, com tothom la coneix, la NIT DE SANT JOAN: nit de foc i la més curta del any, rituals màgics i bruixes, petards i coca de Sant Joan.

En aquesta nit, per sopar, és habitual de fer reunions familiars o bé d'anar a alguna festa popular amb taules preparades a la vora d'una foguera. Llavors es menja tota mena de coques; la més habitual és la de pa de pessic i fruita confitada, però també se'n fan de recapte, de llardons, pinyons i de moltes altres menes.

Revetlla de Sant Joan: nit de foc, bruixes i coca de Sant JoanLa nit de Sant Joan sempre s'ha relacionat amb tradicions ambientades entorn del foc. Tant és així que sovint se l'anomena la Nit del Foc: les flames allunyen i espanten els éssers imaginaris que campen durant aquesta nit. Per això es fan fogueres comunals on s'acumulen objectes inservibles de fusta durant tot l'any. Hi ha qui creu que les fogueres tenen la virtut de netejar el cel de les nuvolades malignes capaces de dur calamarsa, de manera que cal encendre-les un cop l'any perquè no pedregui i faci mal temps. I no es podia concebre en terres catalanes una festa sense pólvora és una tradició l'encesa de focs artificials durant la revetlla i petards.CREENCES:

  • Qui es pren un bany a la platja la mateixa Nit de Sant Joan en tocar les dotze campanades, conservarà la salut del cos, molt especialment la de la pell. Aquest ritual ha de ser repetit cada any, si es desitja perllongar-ne els efectes i té un refrany "Bany de Sant Joan, salut per a tot l'any".
  • Per mitjà de tres faves -una pelada, l'altra a mig pelar i la tercera amb la corfa- una jove casadora pot conèixer la situació econòmica de qui serà el seu promès. La Nit de Sant Joan, ha de guardar les faves dins d'una bosseta, les amaga davall del llit i, en despertar-se, en treu una a l'atzar. Si treu la pelada, el seu promès serà més pobre que una rata. A mig pelar, ni ric ni pobre. Si treu la corfa, el seu xicot serà farcit de milions. També es poden fer servir tres creïlles (patates).
  • Plenes un plat fons d'aigua i li deixes caure una gota d'oli al mig, seguidament deixes amb cura el plat sota el llit tota la nit. Al matí següent si la gota d'oli continua igual gaudiràs de bona vista durant l'any, si pel contrari s'ha desfet en diverses gotes aquest any necessitaràs un oftalmòleg.
  • Es plena un plat d'aigua i deixes dins uns papers amb el nom de les persones que t'agraden i voldries festejar amb elles. Els noms han de ser a llapis i els paperets doblegats per la meitat dues vegades. Deixes el plat tota la nit sota el teu llit i l'endemà aquells que s'hagen obert a l'aigua seran les persones més receptives cap a tu.

¿I TU? ¿COM CELEBRARÀS LA REVETLLA?
Si necessites un espai per festejar la revetlla compta amb